Six of Crows – Leigh Bardugo

Waardering: 5 uit 5.

Ontmoet de zes Kraaien in dit eerste deel van de duologie

Crimineel genie Kaz Brekker woont in Ketterdam; de plek waar alles te koop is, als je de prijs accepteert. Een levensgevaarlijke opdracht die Kaz heel wat geld op kan leveren is binnen handbereik, maar hij kan het niet in zijn eentje voltooien. Hij sprokkelt een team bij elkaar dat op het eerste gezicht niet veel goeds betekent. Samen met een ex-gevangene, een gokverslaagde scherpschutter, een weggelopen kind, een spion en een Hartenwringer waagt Kaz het erop.

Hun reis verloopt allesbehalve soepel. Ze moeten door vijandig gebied en worden aangevallen door een andere bende die hetzelfde geld willen verdienen. Door een mysterieuze drug blijken Grisha ook nog een explosieve kracht te kunnen ontwikkelen. Als klap op de vuurpijl heeft de groep intern ook veel ruzie. De heenweg gaat al niet zonder slag of stoot, kunnen ze wel terugkomen?

De Grisha-wereld
Met de inmiddels verschenen Netflix-serie is bijna iedereen wel bekend met de Grishaverse. De wereld die begint in de Shadow & Bone trilogie gaat verder in deze duologie, maar zijn prima afzonderlijk te lezen. Six of Crows heeft, verrassend genoeg, zes hoofdpersonages. Deze unieke karakters wisselen elkaar gedurende de 400+ pagina’s af. De spanning en humor zorgt ervoor dat dit boek geen saai moment kent.

“I have been made to protect you. Only in death will I be kept from this oath.”

Favoriet
Leigh Bardugo heeft altijd een unieke schrijfstijl gehad, maar ze heeft zich duidelijk ontwikkeld sinds de Grisha trilogie. Doordat alles wat vlotter loopt en realistischer is beschreven spreekt het ook een ouder publiek aan. De meerdere perspectieven zorgen voor een prettig tempo. Daarnaast valt het niet steeds stil. Het wisselt wel af van perspectief, maar gaat verder waar het vorige hoofdstuk gestopt is. De lezer hoeft dus niet te wachten tot het verhaal eindelijk weer verder gaat bij dat ene karakter.

YA-fantasie
Wat betreft populaire, recente YA-fantasie verhalen springt Six of Crows eruit. Het volgt een bende criminelen die iemand uit de gevangenis willen breken. Naast de spanning en humor draait het compleet om de personages. Zowel individueel als onderling is de ontwikkeling enorm. Het einde is echt heel spannend. De onverwachte plottwist zorgt ervoor dat je deel twee, Crooked Kingdom, in huis moét hebben.

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: