Doorstroming Hilversum door koopwoningen Philipsterrein

CDA-raadslid Evert Jan Kruiswijk Jansen
Beeld: Ilona Hartensveld

HILVERSUM – CDA-raadslid Evert Jan Kruiswijk Jansen stelt voor om de koopwoningen op het Philipsterrein de eerste drie maanden uitsluitend aan Hilversummers te verkopen. Deze Hilversummers hebben vaak al een koopwoning die ze dan achterlaten om op het Philipsterrein te wonen, wat dan zorgt voor een goede doorstroming. 

In hoeverre bent u bij het project betrokken? 

“Sinds afgelopen maart ben ik raadslid. In de voorbereiding van de verkiezingen heb ik een plan gepresenteerd voor invulling van het Philipsterrein en sinds ik in de raad ben gekozen doe ik ruimtelijke ordening. Het Philipsterrein zou daar ook meteen ter besluitvorming voorgelegd moeten worden.”

Waarom vindt u dit project juist nu zo belangrijk?

“In Hilversum komen op dit moment heel veel mensen wonen van buiten Hilversum, met name uit Utrecht en Amsterdam. Als je een nieuwbouwproject gewoon in de markt zet dan zullen ook heel veel mensen van buiten belangstelling hebben. Mijn voorstel is om de koopwoningen op het Philipsterrein de eerste drie maanden uitsluitend aan mensen in Hilversum aan te bieden. Als er te weinig belangstelling is onder Hilversummers dan kun je daarna altijd nog mensen van buiten Hilversum benaderen. Als je je eerst primair richt op Hilversummers, die hebben veelal ook al een koophuis of misschien een huurwoning in Hilversum. Die laten ze dan achter omdat ze op het Philipsterrein gaan wonen. Dat zorgt dus voor een heel mooi treintje in de doorstroming. Je lost daarmee voor meerdere mensen hun woonvraag op.” 

Waarom is er gekozen voor een termijn van drie maanden? 

“Omdat je dan ook de gelegenheid hebt om je hypotheek rond te krijgen. Het kan best zijn dat er nog veel meer belangstelling is vanuit Hilversummers maar dat ze uiteindelijk toch de financiering voor het huis niet rond krijgen. Dan heb je wel echt de tijd om daar onderzoek naar te doen.”

Hoe definieert de gemeente in deze kwestie wat een inwoner van Hilversum is? 

“Ze hoeven er niet geboren te zijn. Gewoon inwoners van Hilversum. Het maakt dan niet uit of je er twee weken woont of 49 jaar. Je moet in Hilversum ingeschreven zijn.”

Is de beperking voor buitenstaanders het gevolg van eerdere projecten waarbij de Hilversummer verdrongen werd? 

“Er is erg weinig aanbod in de koopwoningen. Veel van die koopwoningen worden gekocht door mensen van buiten Hilversum en dat zie je ook binnen nieuwbouwprojecten. Het aanbod aan woningen is gewoon enorm minder geworden en de wens om te verhuizen is alleen maar toegenomen. De crisis is afgelopen. We hebben financieel gezien weer mogelijkheden. Men wil wel verhuizen maar er is gewoon een te klein aanbod aan woningen.”

Hoe gaat u om met de kritiek dat het juridisch gezien een opgave wordt om de nieuwbouwwoningen in de eerste drie maanden uitsluitend aan inwoners van Hilversum aan te bieden? 

“Mijn stelling is altijd waar een wil is, is een weg. Woningen die woningcorporaties aanbieden hebben ook wel eens dit soort clausules. Meestal wordt er dan economische binding vereist, dus mensen die wonen of werken op de plaats waar de woning wordt aangeboden.”

Waarop baseert u de verwachting dat een groot deel van de woningen na de termijn van drie maanden verkocht zal worden aan mensen van buiten?

“De 360 woningen zul je niet allemaal kunnen verkopen aan alleen maar Hilversummers. Ik denk dat je uiteindelijk wel naar buiten gaat. Wat je wel kunt verkopen aan Hilversummers is hartstikke mooi meegenomen omdat die dus ook een huis achterlaten waar je ook weer iemand blij mee kunt maken.”

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: