“Ik snap niet hoe iemand voor De 7 Straatjes kan kiezen”

Beeld: Willemijn Gigase

HILVERSUM – “Waarde is belangrijker dan winst”, is het motto van Michel Huisman. Volgens hem is het huidige plan van de gemeente Hilversum verschrikkelijk. “Ik weet echt niet hoe iemand daarvoor zou kunnen kiezen.” De Heerlenaar vertelt over zijn eigen plan voor het vernieuwde stationsgebied in Hilversum. 

Terwijl de kunstenaar vol passie een rondleiding geeft op het Maankwartier vertelt hij over het volgens hem rampzalige plan De 7 Straatjes. “Het verbindt de stad niet, het zorgt gewoon voor meer lelijke gebouwen en het lost geen enkele problemen op die er nu zijn. Toen ik dat plan zag ben ik mijn eigen plan gaan maken. Als het niet gekozen wordt dan is dat maar zo, maar ik vond dat ik iets moest doen.” 

Volgens hem heeft Hilversum meer dan honderd jaar geleden al een fout gemaakt toen ze de oude en prachtige gebouwen weghaalde. Huisman is dan ook een fan van oude gebouwen. “Noem me niet meteen ouderwets, maar het is gewoon veel mooier. Een nieuw kapsel heeft ook een paar dagen nodig om goed te zitten. Hilversum had echt prachtige gebouwen en een fraai stationsgebied. Dat hebben ze weggehaald voor een blok waar ik niet eens tegenaan zou pissen. Mensen hebben daar nog steeds spijt van. Ze hebben nu een kans om het goed te maken en op deze manier maken ze het alleen maar erger. Als ze voor dit plan kiezen kunnen ze nooit meer terug.”

Eenmaal bij de kunstenaar thuis staan de twee maquettes van het Maankwartier en het plan voor het stationsgebied van Hilversum al in zijn werkkamer. De plafonds in zijn huis zijn allemaal 3,20 meter hoog, net zoals hij ze in het Maankwartier wilt hebben. Hij laat de PowerPoint zien die hij ook in het Raadhuis van de gemeente Hilversum heeft gepresenteerd en begint te vertellen over Willem Dudok, die net als Huisman niet is opgeleid tot architect. Hij laat zowel beelden zien van Heerlen als van Hilversum om aan te geven hoeveel de twee gemeenten op elkaar lijken. Terwijl zijn zoon de thee bijschenkt, vertelt Huisman dat zijn plan ervoor zorgt dat de twee stadshelften echt verbonden raken. “Dit plan verbindt beide kanten van het spoor. Dat is iets dat anders niet mogelijk is en ook niet gebeurt als ze voor De 7 Straatjes kiezen.” 

De volgende stap voor Huisman is publiek gaan. “De raad heeft mijn plan al gezien en de meesten vonden het geweldig. Ik kreeg een staande ovatie. In februari presenteer ik mijn plan voor heel Hilversum, ik ben ervan overtuigd dat zij ook positief zullen reageren. Het is by far het beste plan.”

De 7 Straatjes 

Beeld en tekst is overgenomen door NH Nieuws

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: