Muziek van Bach brengt de Bijbelse figuren tot leven

Beeld: Willemijn Gigase

HILVERSUM – De protestants-christelijke wijkgemeente Bethlehemkerk in Hilversum laat mensen Bach’s muziek rond kerst ontdekken. Op vrijdag 7 december verzorgt Jan Bruin, theoloog en amateur-musicus, een avond rond de Bijbelse figuren uit de kersttijd. 

De avond, die om 20.00 uur begint, verloopt aan de hand van een lezing met PowerPoint presentaties. Jan Bruin laat daarbij de muziek van Bach horen. De dia’s zullen zowel artistieke afbeeldingen van de Bijbelse figuren laten zien alsook samenvattende teksten van Bach. “Die combinatie van beeld en geluid spreekt mij zeer aan. Ook bij andere lezingen gaf het zoeken van de juiste combinatie tussen muziek en bijvoorbeeld een schilderij mij veel vreugde en voldoening,” aldus Jan Bruin. Jan Bruin is gemeentepredikant in de protestantse Kerk in Nederland en is gespecialiseerd in kerkelijk recht.

Bach componeerde muziek rond de kerkelijke feestdagen van Johannes de Doper en Maria. “Voor Bach betekende componeren twee dingen: je brood verdienen en goede muziek maken. In het eerste, dus je brood verdienen, wilde hij ook carrière maken, hij kende zijn capaciteiten. Het tweede, het maken van goede muziek, was zijn gelovige drijfveer. Goede muziek was tot Gods eer, slechte muziek was voor de duivel,” vertelt Jan Bruin.

Jan Bruin geeft bij de muziek een toelichting, zowel de musicologische als de theologische kanten worden tijdens de avond belicht. “De Bijbel komt niet als boek op tafel. De figuren waar het over gaat: Johannes, Maria en de engelen, zijn uiteraard Bijbels. Hun plaats komt dan ook zeker ter sprake. Maar ik ga niet preken!” aldus Jan Bruin.

Jan Bruin heeft al vaker presentaties gegeven over de muziek van Bach, ook met het oog op Kerst. Hij heeft zelf een grote liefde voor muziek. “Op jonge leeftijd kreeg ik les op het kerkorgel en ik ben vele jaren in diverse kerken organist geweest voor zondagse kerkdiensten. Ik gaf ook wel orgelconcerten. Later kwam daar mijn liefde voor de piano nog bij. Daarnaast heeft klassieke muziek ook in historische en muziektheoretische zin mijn groeiende interesse.”

Eerder dit jaar heeft Jan Bruin al in de Bethlehemkerk gesproken, het ging toen over de Matthäus-Passion. Hij verwacht dan ook dat de opkomst tijdens de avond van 7 december net zo groot zal zijn. “Ik hoop op net zo’n avond als dit voorjaar. Er was toen een heel goede opkomst van mensen die graag wat meer wilden horen over de achtergrond van muziek die ze wel al kennen,” aldus Jan Bruin.

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: