Ouders staan achter moeilijk te handhaven leeftijdsgrens alcohol

Beeld: Willemijn Gigase

HILVERSUM – Ouders in Hilversum staan sterk achter de leeftijdsgrens voor alcohol van 18 jaar. In de praktijk blijkt de leeftijdsgrens echter moeilijk te handhaven. Toch hebben ouders vaak meer invloed dan ze denken op het drinkgedrag van hun kind. 

Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD Gooi en Vechtstreek: “Het nieuws dat ouders achter die leeftijdsgrens staan is erg positief. Ze kunnen zich heel erg in NIX18 vinden. Ze weten in de praktijk alleen niet hoe ze dit moeten aanpakken. Hoe maakt de ouder afspraken met zijn kind en hoe zorgt hij dat die ook haalbaar zijn als andere jongeren in de buurt wel drinken of als het kind naar een feestje gaat waar wel gedronken wordt.”

Bonnie van den Heuvel, namens NIX18, vindt dat ouders vaak niet eens door hebben hoeveel invloed ze op het drinkgedrag van hun kind hebben. “Vooral op momenten als oudejaarsnacht, kerst of carnaval gaat het mis. Omdat ouders dan vaak zelf ook niet al te sterk in hun schoenen staan. Als je je kind dat ene slokje toestaat, is het hek eigenlijk al van de dam. Je geeft het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort en dat je best een beetje mag schipperen, ook bij kinderen. Vertel protesterende kinderen dat er een verschil is tussen volwassenen en jongeren in de groei. Een dertienjarige mag toch ook geen autorijden?” Nee is dus nee, ook als het feest is. 

Het is belangrijk dat het startmoment wordt uitgesteld. Hoe jonger kinderen weten wat wel en niet kan op alcoholgebied, hoe beter ze zijn voorbereid. Ouders moeten op tijd beginnen met het stellen van regels. “Kinderen beginnen vaak al op elf- of twaalfjarige leeftijd met experimenteren. Zorg dat ze voor die tijd op de hoogte zijn. Op die leeftijd zullen ze een verbod ook makkelijker accepteren,” aldus Bonnie van den Heuvel. 

“We vinden het belangrijk om nu echt te focussen op die ondergrens van 18 jaar. Je ziet wel al een verschuiving, jongeren beginnen later met drinken. Maar we zien ook dat als ze eenmaal beginnen, ze dan ook direct veel drinken. Aangezien de hersenen zich blijven ontwikkelen tot de leeftijd van 23 jaar zou je medisch gezien de leeftijdsgrens best kunnen ophogen. Als we kijken naar de praktijk zien we toch dat veel jongeren onder de 18 jaar al drinken. Het zou in eerste instantie gewoon al heel mooi zijn als we die ondergrens van 18 jaar met z’n allen halen,” aldus Rinelle van den Top.

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: