Sinterklaas en zijn roetveegpieten komen naar Hilversum

Beeld: Willemijn Gigase

HILVERSUM – De Goedheiligman komt dit jaar niet alleen met zijn bekende Zwarte Pieten naar Hilversum. Hij loopt op zaterdag 17 november samen met zijn ‘roetveegpieten’ de intocht. Iedereen kan hem samen met burgemeester Broertjes welkom heten op de Kerkbrink. Met zijn paard Amerigo en zijn Pieten loopt hij daarna de route door de stad.

Na de landelijke intocht in Zaandam gaat de Sint meteen door naar Hilversum, waar hij rond kwart voor twee zal aankomen. De Pietenband die eerder is gearriveerd gaat er samen met de kinderen vanaf 1 uur al een feestje van maken op de Kerkbrink.

Tijdens de intocht gaat actiegroep Kick Out Zwarte Piet demonstreren voor een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. De actiegroep, zo noemen ze het zelf, zijn in ‘verzet’. Met slogans als ‘Zwarte Piet bestaat niet!’ en ‘Hilversum wordt wakker!’ maken ze hun statement duidelijk. De actievoerders gaan in achttien gemeenten demonstreren. Na overleg met de gemeente Hilversum zullen de actievoerders niet gaan demonstreren op de Kerkbrink, wat wel hun bedoeling was, in plaats daarvan vindt het plaats op een andere plek in de stad tijdens de route.

Eerder dit jaar heeft Hilversum al gekozen voor roetveegpieten. De gemeente volgt de lijn van de NTR, die zowel de landelijke intocht als het Sinterklaasjournaal uitzendt. Traditionele Zwarte Pieten zullen er in Hilversum ook bij zijn, al naar gelang de Pieten vaker door de schoorsteen gaan worden ze steeds zwarter. Vorig jaar liepen de regenboogpieten mee naast de Zwarte Pieten. Dit jaar zijn de gekleurde Pieten dus vervangen door de roetveegpieten.

Kick Out Zwarte Piet vindt het onterecht dat ze ervan worden beschuldigd dat kinderen de dupe worden van de demonstraties. Ze vinden dat de beschuldiging bedoeld is om Zwarte Piet in stand te houden. Na de acties tegen het Sinterklaasjournaal op het Mediapark in Hilversum zijn veel mensen benieuwd wat ze van de demonstratie kunnen verwachten. Jorieke van ’t Klooster, communicatieadviseur van de gemeente Hilversum, is wel positief over de intocht. “Na de afspraken die gemaakt zijn met de demonstranten verwacht ik dat het wel goed moet komen.” 

Nadat Sinterklaas op zijn paard de route heeft gelopen komt hij rond 16.00 uur aan in theater het Gooiland. Tot 17.00 uur vindt er dan nog een feest plaats en daarna kunnen de kinderen gezamenlijk Sinterklaas gaan uitzwaaien. 

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: