“Wat ik gek vind is dat er handhaver op je rug staat maar dat je niet de middelen krijgt om dat te zijn”

Beeld: Anne S. de Jong

HILVERSUM – Anne S. de Jong is raadslid en vice-fractievoorzitter van D66 Hilversum. Hij houdt zich bezig met openbare orde en veiligheid en vindt dat de Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA’s) in Hilversum meer bewapening moeten krijgen. “Ze hebben wel handboeien maar hoe moeten ze die omdoen als je mensen niet kan overmeesteren?”

“De BOA’s vragen zelf om een wapenstok. Wettelijk gezien zijn er vijf of zes soorten van verdedigingsmiddelen die ze zouden mogen gebruiken. Daar beslist de minister over, maar daar kun je wel een verzoek voor indienen als burgemeester. Pepperspray is er een van, net zoals handboeien, die hebben ze hier in Hilversum ook. Ze hebben er ook zelf behoefte aan. De burgemeester vergist zich erin dat de politie een geweldsmonopolie heeft. De staat heeft een geweldsmonopolie en delegeert dat aan officiële instanties. Dus dat is het leger en de politie en alle organisaties die namens de staat geweld mogen gebruiken ter bescherming van burgers of ter handhaving van de openbare orde. Je kunt BOA’s net als de politie uitrusten met de middelen die nodig zijn om te handhaven. Wat ik gek vind, is dat er handhaver op je rug staat, maar dat je niet de middelen hebt om dat te doen. Als alles goed gaat dan is er niks aan de hand, maar als het fout gaat, wat moet je dan. Dan moet je hard wegrennen en de politie bellen, zegt Broertjes dan. Kijk wat ik wil, is dat de overheid, De Nederlandse Staat, gewoon een helder beeld neerzet van: ‘Dit zijn mensen. Zij handhaven de orde en die behandel je met respect.’ 

Wat ik belangrijk vind, is dat we ze iets van bewapening gaan geven. Ze zijn nu heel bewust ongewapend. De wet zegt dat het kan, de BOA’s vragen er zelf om, maar de politie wilt het niet. Onze burgemeester, Pieter Broertjes, heeft een standpunt ingenomen en die zegt: ‘Ik wil het niet.’ Voor beide is wat te zeggen. Ik ben er geen voorstander van om zwaar te bewapenen, het lijkt me geen goed idee om er cowboys van te maken. Ik vind dat we moeten luisteren. Als zij het gevoel hebben dat ze met die wapenstok iemand op afstand kunnen houden of onder controle kunnen houden, waarom dan niet? Ze hebben wel handboeien, maar hoe moeten ze die dingen omdoen als je mensen niet kan overmeesteren? De politie vindt het ook wel prettig om een duidelijke scheiding te behouden tussen politie en handhavers. De politie zegt: ‘Laat de handhavers aan de kant van de burgers staan en laat ons maar het zware werk doen.’ Een interessant feit is dat er geen aangifte is gedaan door BOA’s, dus volgens de politie is er helemaal geen geweld tegen BOA’s. Ze voelen zich bedreigd, maar de vraag is of ze ook bedreigd worden. Wij moeten wel erkennen dat die handhavers steeds meer taken krijgen en steeds meer in gevaarlijke situaties moeten optreden. Bijvoorbeeld met Oud en Nieuw, als er met vuurwerk wordt gegooid en zij moeten in vuurwerkvrije zones handhaven. Dan sta je daar met lege handen. Dit was, vanuit D66, de aanleiding om er vragen over te stellen.” 

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: