“We gaan een verschil maken voor de kinderen in Hilversum die arm zijn”

Beeld: Sly Ndlovu

HILVERSUM – “De kinderen hebben er niet voor gekozen”, zegt Sly Ndlovu, een van de oprichters van Hilversum One. “We willen dat kinderen kunnen spelen en de mogelijkheid kunnen krijgen om creatief te zijn. Veel ouders in Hilversum kunnen het zich niet veroorloven om hun kind bij een naschoolse activiteit te krijgen, daar gaan wij bij helpen.” Ze vertelt over haar nieuwe project, Jeugd en Cultuur.

“Wat we proberen te doen is om de cultuurparticipatie in Hilversum te vergroten voor kinderen die het slechter hebben. Er zijn veel kinderen die van arme gezinnen komen en dat kan moeilijk zijn. Deze kinderen hebben niet de mogelijkheid om een culturele activiteit te doen, zoals dansles. Als je arm bent dan is zoiets geen prioriteit. Dat is dus ook het idee achter dit project, om de kinderen die de mogelijkheid niet hebben om iets buiten school te doen echt die kans te geven.

Het is voor kinderen tussen de vijf en achttien jaar oud in Hilversum. Er komen vier evenementen, voor kunst, dans, muziek en media. De evenementen zijn open voor alle kinderen en hun ouders, ook de kinderen die het zich wel kunnen veroorloven en gewoon plezier willen maken. Het belangrijkste is dat de kinderen die het echt geweldig vinden wat ze die dag hebben gedaan zich in kunnen schrijven, en als inderdaad blijkt dat ze het zich niet zelf kunnen veroorloven, dan betalen wij een deel van het inschrijfgeld. We zijn ook van plan om later sport toe te voegen, maar zover zijn we nu nog niet.

De gemeente van Hilversum kijkt niet alleen naar afkomst, leeftijd of geslacht maar ook naar de mogelijkheid om geld te kunnen verdienen. Wij zijn een diverse organisatie en we kijken nu naar de kinderen die de mogelijkheid niet krijgen om een deel te worden van de cultuur in Hilversum. Of we het nu wel of niet leuk vinden, er is armoede in Hilversum. De kinderen hebben geen keuze. Als je naar culturele organisaties gaat, zoals een muziekschool, dan komen de kinderen die daar zijn van families die het zich kunnen veroorloven. Maar hoe zit het dan met de kinderen wiens ouders het niet kunnen betalen? Wat als zij een talent hebben dat ze niet kunnen verkennen? Het is heel oneerlijk, de kinderen hebben er niet voor gekozen om het niet te kunnen betalen en ze kunnen er niks aan doen.

Hoe we bij dit idee kwamen? Het heeft al een tijdje in mijn hoofd gezeten, ik wilde altijd al wat doen voor kinderen. Ik wist alleen nooit zo goed welke kant ik op moest. We deden workshops om mensen in contact te laten komen met de cultuur en wat we nog misten was iets voor op de lange termijn. Dat is hoe het project een concreet idee is geworden. We hebben het toen voorgelegd aan het Prins Bernhard Cultuurfonds en zij vonden het idee geweldig, ze zijn ook een van onze sponsors. We zijn erg blij met deze kans om iets te kunnen betekenen voor de kinderen. We hopen ook dat de gemeente Hilversum ons gaat sponsoren. We zijn uitgenodigd door Pieter Broertjes om eind januari in gesprek te gaan over hoe we Hilversum divers kunnen maken.

Stichting Hilversum One doet dit project samen met meerdere culturele organisaties. Op onze website en Facebookpagina kunnen mensen op de hoogte blijven. We hebben nog geen data maar in 2019 zal dit project helemaal van start gaan.”

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: