Winnaars World Press Photo vertellen in Museum Hilversum over hun passie

Winnende serie van Carla Kogelman
Foto: Willemijn Gigase

HILVERSUM – “Ik heb de leukste baan ter wereld”, is het eerste wat Jasper Doest zegt. Prachtige beelden halen inspirerende verhalen naar voren tijdens een lezing. Winnaars Carla Kogelman en Jasper Doest vertellen op 8 januari in Museum Hilversum over hun werk en fotografie op wereldniveau. 

Als iedereen plaats heeft genomen in de zaal introduceert Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum, de fotografen. Jasper Doest, nummer twee in de categorie natuurserie, vertelt als eerste zijn verhaal. Hij heeft een serie gemaakt over de Japanse makaak, ook bekend als de sneeuwaap. Terwijl hij vertelt over deze bijzondere dieren zien de mensen foto’s van apen in kleren voorbijkomen. Hij laat zien hoe de mensen in Japan deze apen behandelen alsof het hun kinderen zijn. Hij is zelf vader van twee kinderen, een van acht en een van vier. Hij zegt dan ook zelf dat hij de overeenkomsten ziet met hoe de Japanners de apen behandelen. “Ik zie echt bijna het verschil niet meer.”

Carla Kogelman heeft de eerste prijs in de categorie langetermijnprojecten gewonnen. Haar serie gaat over twee zussen, Hannah en Alena, die wonen in een energieneutraal dorp in Waldviertel, een geïsoleerd Oostenrijks buitengebied bij de Tsjechische grens. Carla Kogelman fotografeert de zusjes al vanaf 2012 en brengt ieder jaar een paar weken met ze door, meestal in de zomer. Ze heeft ze dan ook zien opgroeien en het voelt voor haar toch een beetje alsof ze haar eigen jeugd herleeft. “De meiden kennen mij, het is voor hen niet gek als ik met die camera kom, het is gek als ik hem niet bij me heb. Het is ieder jaar weer even aftasten hoeveel ze mij toelaten. Die meiden worden ouder, ze krijgen hun eerste serieuze vriendjes.” Voor Carla Kogelman is de World Press Photo van 2018 een ‘revenge’. “Ik ben een keer gediskwalificeerd, een foto die ik had ingezonden vonden ze te zeer bewerkt. Ik houd juist van het contrast. Ik heb die foto, met minder bewerking, opnieuw ingezonden en toen was het wel goed.”

Nu ze allebei hun verhaal hebben gedaan is het tijd voor vragen. Een vraag ging meteen over Bob, de bekende flamingo waar Jasper Doest een serie over heeft geschoten. “Mijn nicht is een dierenarts in Curaçao, daar ging ik toen naartoe om haar werk te documenteren. Op een avond kwam er toen een flamingo binnenlopen en die ben ik toen gaan volgen.”

“Jasper en ik fotograferen hele verschillende onderwerpen maar het is voor ons allebei een manier van leven”, vertelt Carla Kogelman op de vraag wat zij en Jasper gemeen hebben. “Ik beantwoord aan mijn eigen nieuwsgierigheid. Ik heb apen elf jaar gedaan, en daarvoor negen jaar ooievaars. Je wilt meer te weten komen over je onderwerp, daarna kom je dan bij de vraag ‘wat is je verhaal?’.” aldus Jasper Doest.

“Want de camera maakt de foto niet, de fotograaf maakt de foto”, aldus Stef van Breugel.

Voor het eerst verschenen op Hilversum.hu.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: