Een pareltje in het zuiden van Limburg

Beeld: Willemijn Gigase

Het grootste abdijcomplex in de Benelux heeft in mei 7 miljoen euro gekregen van het kabinet. Abdij Rolduc is een van de twaalf iconische monumenten waar het kabinet 35 miljoen voor heeft uitgetrokken. Het geld is bedoeld voor investeringen in duurzaamheid en toegankelijkheid. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat Rolduc meer bezoekers zal krijgen.

Bert Schiffelers is een van de rondleiders van Rolduc. Hij legt uit dat de geschiedenis van Rolduc in drie stukken te verdelen is: “De abdij periode, dat is de eerste 700 jaar. Daarna 150 jaar een klein seminarie en internaat. Sinds 1970 is het een modern hotelbedrijf en conferentieoord.” Rolduc functioneerde jarenlang ook als schoolgebouw. De school sloot in 2011 en het gebouw staat sindsdien leeg.

De 7 miljoen is toegekend maar nog niet verbruikt. Er zitten bepaalde eisen aan vast die nog bekend moeten worden. Harrie van Beers is sinds 2014 de directeur van Rolduc. “Die regels geven in ieder geval aan dat het uitsluitend gebruikt mag worden voor de restauratie, toegankelijkheid en voor de verduurzaming. Het gebouw is het grootste rijksmonument van Nederland en hier is eigenlijk nooit wat gedaan aan verduurzamingsmatregelen. Dat is ook heel lastig want het monument moet intact blijven.”

Harrie van Beers vindt wel dat het een taak van de overheid is om te helpen om zo een gebouwen te renoveren. “Het is voor een eigenaar gewoon niet op te brengen.” De overheid helpt inderdaad ook mee. Hierdoor worden zo een monumenten van Nederland klaar gemaakt voor de toekomst. Voor Rolduc is het niet genoeg: “Wij zijn natuurlijk erg dankbaar voor die 7 miljoen, maar het is maar een klein deel van wat we eigenlijk nodig hebben.” Het is belangrijk om zo een gebouwen te behouden, vooral als ze zo een lange geschiedenis hebben vindt Bert Schiffelers. “Als je ziet waar hier overgebleven is van de historie uit het Land van Rode, dan is dat een parel in het zuiden van Limburg.”

Voor het eerst verschenen op YouNews3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: