“Ik probeer er alles van mezelf in te leggen”

Beeld: Willemijn Gigase

Claudia Diemont en Sascha Jansma dansen allebei bij Utrecht Dance Center. In de video dansen ze modern op het lied Table of Fools, op de choreografie van Michelle Stolwijk en Manon Beernaert. Claudia vertelt wat dansen voor haar betekent.

Claudia (19) danst al sinds dat ze 4 jaar oud is. Ze danst al 11 jaar bij Utrecht Dance Center (UDC). Dit is een dansschool waar kinderen en volwassen les volgen in Modern, Urban, Female Funk en Hiphop. Claudia zegt:Het is gewoon een dansschool voor in je vrije tijd. Iedereen die hier wil dansen kan hier gewoon komen dansen. Of je nou goed bent of nietr is voor iedereen wel wat wils hier.” Bij jeugd en volwassenen is er een maximum van achttien tot twintig leerlingen per dansles. Bij kinderen is dit vijftien leerlingen per les. Zo krijgt iedereen de benodigde aandacht.

Claudia danst modern en legt uit wat dat is, “modern is een soort losse vertolking van klassiek ballet. Er zit wel veel techniek inaar het gaat meer over gevoel met de muziek dan dat je echt statisch moet staan.” Moderne dans heeft geen vaststaand bewegingspatroon. Het focust zich meer op het interpreteren van de eigen dansideeën. Moderne dans is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Het onderscheidde zich vooral van het klassieke ballet, dat als te formeel en verouderd werd gezien. Men probeerde los te breken van de regels die bij het klassiek ballet hoorden. Het is te zien als een soort rebelleren tegen de klassieke dansstijlen.

Omdat moderne dans zich vooral onderscheidt van het klassiek ballet wordt het daar ook vaak mee vergeleken. Kenmerken van moderne dans zijn dat ze veel verschillende soorten muziek gebruiken, terwijl klassiek ballet alleen klassieke muziek gebruikt. Naast de vrijheid dat moderne dans heeft in bewegingen is het ook voornamelijk een abstracte dans. Mannen en vrouwen kunnen ook hetzelfde dansen, dit is een groot verschil met klassiek ballet waar er een duidelijke rolverdeling is tussen mannen en vrouwen. Als er gekeken wordt naar de outfits dan ligt het bij moderne dans echt aan de voorstelling, ze dansen wel op blote voeten of op sokken, bij klassiek ballet dansen ze op balletschoenen of op spitzen.

Dansen betekent voor Claudia dat ze alles even los kan laten. “Ik doe het echt naast de rest van mijn drukke leven dus voor mij is het meer een moment van ontspanning en ik haal er ook heel veel blijdschap uit. Ik kan echt alles erin kwijt en dat vind ik heel fijn.”

Kunst is er een heel veel vormen, en dans is daar een van. Er zijn dan ook overeenkomsten tussen dans (en de betekenis daarvan), en bijvoorbeeld een schilderij. Voor Claudia zijn beide vormen van kunst even waardevol. “Een grote overeenkomst is expressie. Als ik een schilderij zou maken dan zou ik ook alles van mezelf erin leggen en dat probeer ik bij dansen ook te doen. Het gaat dus heel erg om het gevoel en om een bepaalde emotie over te brengen.”

Voor het eerst verschenen op YouNews3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: