Meerwaarde engelstalige opleidingen staat ter discussie

Het nut van Engelstalige opleidingen staat ter discussie. Universiteiten en hogescholen moeten in de toekomst aantonen dat het nut heeft voor de student om een opleiding in het Engels te volgen. Volgens D66 zal dit de verengelsing in Nederland tegengaan. De Vereniging van Universiteiten vindt dat het een stap te ver gaat. Beide partijen leggen hun standpunt uit.

Jan Paternotte van D66 vindt dat Nederland nu echt een importeur is van buitenlandse studenten. Hij wil dat studenten die naar Nederland komen daar een goede reden voor hebben en hier ook willen blijven. Dit moet ervoor zorgen dat de duur opgeleide buitenlandse student met zijn diploma niet weer het land uit gaat. Paternotte wil dat de mogelijkheid er komt dat internationale studenten een vak in het Nederlands kunnen studeren als zij dat willen.

Bart Pierik van de Vereniging van Universiteiten vindt het ook belangrijk dat buitenlandse studenten in Nederland willen blijven. Hij vindt alleen wel dat er op meerdere manieren gezorgd kan worden dat ze de taal leren kennen. Ze krijgen hier een baantje of ze leren een leuk iemand kennen. Om een opleiding alleen in het Nederlands aan te bieden maakt het volgens Pierik alleen maar onaantrekkelijk voor buitenlandse studenten om de opleiding te volgen.

Pierik vindt ook dat de Nederlandse taal niet overschat moet worden. Hij denkt dat internationale studenten de opleiding niet in het Nederlands gaan volgen, omdat ze later in hun carrière niks meer aan die taal hebben. Nederland moet wel aantrekkelijk blijven voor talent. Allebei vinden ze het belangrijk dat buitenlandse studenten die hier kennis komen opdoen, hier ook willen blijven om die kennis toe te passen.

Voor het eerst verschenen op YouNews3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: