Oldtimers zijn de echte slachtoffers van E10-benzine

Tankstations zijn vanaf 1 oktober wettelijk verplicht om E10-benzine te verkopen. Deze Europese maatregel moet ervoor zorgen dat men minder afhankelijk wordt van fossiele brandstoffen. Benzine moet meer worden gemengd met bio-ethanol. Deze stof wordt gemaakt vanuit suikerriet en maïs.Bert de Boer, van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs legt uit waarom de nieuwe brandstof niet geschikt is voor alle auto’s.

De nieuwe wet is een verplichting waar alle EU-landen zich aan moeten gaan houden. “Ik vind het eerlijk gezegd wel een vrij nutteloze oefening. Ik ben ervan overtuigd dat de doelstelling die ze hebben om E10 te verkopen omdat het minder C02 uitstoot, deels wel klopt, maar ik denk dat er betere manieren zijn om dat te doen. Iedereen denkt: “Jullie rijden in oude auto’s en op oude motorfietsen dus jullie zullen je wel niet om het milieu bekommeren.” Wij zijn juist actief aan het meedenken over hoe we ons steentje bij kunnen dragen. Ik snap dat de overheid het doet, want ze kunnen eigenlijk niet anders, maar tegelijkertijd denk ik ook dat het op lange termijn een onhoudbare manier van werken is. Je kan namelijk onmogelijk voldoende bio-ethanol maken om serieus de energiebehoefte van het hele land te voorzien.”

De verplichting komt dus voort uit de behoefte om minder CO2 uitstoot te hebben. Om er een hernieuwbare component voor te gebruiken is er gekozen voor bio-ethanol. Voor mensen met een moderne auto die regelmatig rijden, betekent het niet zoveel. “Het betekent hooguit dat hun brandstofverbruik wat omhoog zal gaan. Want de energie-inhoud van ethanol is lager dan die van benzine. Dus om dezelfde prestaties uit de motor te krijgen zal het gebruik wat omhooggaan,” zegt De Boer. Maar niet alle auto’s kunnen hiertegen. “Voor oldtimers specifiek geldt dat een heleboel onderdelen van de auto daar niet voor zijn gemaakt. Die kunnen daar niet tegen. Als je pech hebt gaan die gewoon benzine lekken. De motor gaat er slechter van lopen omdat ethanol moeilijker ontbrandt. Bovendien, en dit is specifiek voor auto’s die weinig rijden, die ethanol vormt samen met water een zure yoghurt-achtige prut in de benzinetank, en die kan gewoon doorroesten en lekken. Dus eigenlijk heeft het voor mensen met een wat oudere auto en zeker weinig rijden geen enkel voordeel, alleen maar nadelen.”

Super 98 wordt nog steeds verkocht. Hier zit vaak geen ethanol in. “Wij adviseren iedereen met een oudere auto om dat soort benzine te tanken. Dan ben je wel duurder uit maar dan weet je dat je voertuig niet aangetast wordt. Wat ons betreft hadden ze dus een betere en andere richting kunnen kiezen,” zegt De Boer.

De Boer denkt dat er verder gekeken moet worden naar andere oplossingen. “Je kan bio componenten zoals bio nafta toevoegen, dat is wel iets duurder om te maken, maar dat heeft al die schadelijke effecten niet. Er zijn betere manieren om de doelstelling voor minder C02 uitstoot te halen.”

Het gebruik van bio-ethanol is niet alleen slecht voor oldtimers, maar ook voor de voedselproductie. “Bio-ethanol wordt gemaakt van bio componenten en dat is gewoon van plantaardig materiaal en er wordt ook terecht vaak op gewezen dat dat dus ten koste gaat van de landbouwgrond voor de voedselproductie. Naar mate je meer op bio componenten en bio-ethanol zou willen gaan rijden, krijg je dus minder ruimte voor voedselproductie. Ik snap dat de overheid dit doet,maar de manier waarop ze het doen kan volgens mij beter.”

In de buurlanden hebben oldtimers een nog groter probleem. In Duitsland wordt de Euro 95 (Super 95) wel nog goed aangeboden. In Frankrijk wordt dit al wat moeilijker om te vinden en in België is de gewone Euro 95 niet mij verkrijgbaar.

Wanneer automobilisten op een tankstation komen waar alleen maar E10 verkrijgbaar is, dan is het advies om alleen te tanken als de tank bijna leeg is. Tank deze dan niet helemaal vol. Bij het eerstvolgende tankstation kan de juiste brandstof er dan bij worden getankt. Zo wordt het percentage ethanol verlaagd.

Vork uit de radio-uitzending

Voor het eerst verschenen op YouNews3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: