Eerste leven – Gena Showalter

Waardering: 4 uit 5.

Briljante introductie van een unieke wereld 

In Eerste leven is doodgaan nog maar het begin. Het is allemaal een generale repetitie voor het échte leven: na de dood. Tenley Lockwood (beter bekend als Ten) leeft in een wereld waarin je tijdens je Eerste leven moet bepalen waar je na je dood naartoe wilt. De keuze bestaat uit twee koninkrijken, Troika (‘Licht brengt inzicht!’) en Myriad (‘Macht is recht!’). Om de een of andere reden strijden beide koninkrijken met elkaar om Ten in te lijven. Zelf heeft ze nog geen keuze gemaakt. Haar ouders willen dat ze Myriad kiest, waar zij zelf ook bij zitten. Ze hebben Ten opgesloten in een psychiatrische inrichting waar ze gevangen zit tot dat ze een keuze maakt. Als Ten geen keuze maakt voordat ze doodgaat komt ze bij geen enkel koninkrijk terecht maar in het gevreesde Vele Eindes. 

Eerste leven is het eerste deel van de trilogie Everlife. Eerste leven wordt gevolgd door Levensbloed en Eeuwige leven. Gena Showalter is onder andere bekend van The White Rabbit Chronicles.

Prynne, de psychiatrische inrichting, is een soort gevangenis. De eerste paar hoofdstukken zetten dan ook meteen de toon voor een schrijfstijl waarvoor je sterk in je schoenen moet staan. Ten wordt gemarteld, bekeken als ze doucht en gemanipuleerd. Het is een boek waarbij je in het begin een aantal keer een pauze in moet lassen om op adem te komen. Je leeft hartstikke erg mee met Ten en voelt bijna de pijn van alles dat ze moet doorstaan. 

‘Doodgaan is nog maar het begin’, staat op de cover van het boek. De cover is overigens een grote bonus als je dit boek aan je collectie toevoegt. Deze eye-catcher heeft een mooie blauwe kleur en de zandloper waarin de twee koninkrijken te zien zijn is prachtig. Het begin van het verhaal is even wennen maar als je kennis hebt gemaakt met de schrijfstijl van Showalter kun je het boek niet meer neerleggen. Naast de wat zwaardere hoofdstukken weet ze een goede balans te vinden met het liefdesverhaal. Vroeg in het verhaal leert Ten twee knappe jongens kennen die allebei bij een ander koninkrijk horen. Deze jongens zijn gestuurd om haar over te halen om bij hun te tekenen. Gelukkig is Eerste leven niet het zoveelste boek met een liefdesdriehoek; het wordt al vrij snel duidelijk op welke jongen Ten verliefd wordt en welke ze als een goede vriend ziet. 

Tussen de ‘normale’ hoofdstukken door staan e-mails die de twee jongens met hun koninkrijken uitwisselen. Dit is een hartstikke leuk en verfrissend element. Het geeft een adempauze van het moeilijke leven van Ten terwijl het ook zorgt voor een ‘kijkje achter de schermen’. 

Ten besteed veel tijd op aarde, dat ook wel het Land van de Oogst genoemd wordt. Showalter weet alles tot in de details te beschrijven, waardoor het lijkt alsof je er zelf bij bent. Er zit een geweldige spanningsboog in het verhaal die Showalter vast weet te houden tot het einde. Daarnaast weet Showalter de personages tot leven te laten komen. Het verhaal draait om Ten en je leest het boek dan ook vanuit haar oogpunt. Hierdoor leer je veel over de andere personages. Deze inspirerende karakters maken allemaal een sterke karakterontwikkeling mee.

Het duurt heel lang voordat Ten een keuze maakt tussen de twee koninkrijken. Als lezer is dit deels vervelend (kies gewoon!) maar wij krijgen zodanig weinig informatie over het verschil tussen Troika en Myriad dat we Ten goed begrijpen. Je wilt daardoor echt doorlezen. Welke keuze zal ze maken? Is dit de juiste keuze?

Eerste leven van Gena Showalter is een echte aanrader voor liefhebbers van fantasie en spanning. Showalter neemt je mee naar een hele nieuwe wereld met intrigerende personages. Deze fantastische wereld is in het begin even wennen maar als je eenmaal in het verhaal zit lees je het in één keer uit. Alle delen van deze serie zijn inmiddels uit dus daar krijg je je staycation wel mee om!

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles

Eén reactie op “Eerste leven – Gena Showalter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: