Muzz – Muzz

Waardering: 7 uit 10.

Muzz presenteerde eerder dit jaar al singles, waaronder Red Western Sky en Broken TambourineDeze week bracht het trio zijn gelijknamige debuutalbum uit. Dit trio bestaat uit Paul Banks (zanger van Interpol), zijn jeugdvriend en multi-instrumentalist Josh Kaufman en drummer Matt Barrick.

Eindelijk hebben de heren hun eerste album uitgebracht. Eindelijk, omdat de band al in 2015 werd opgericht. De band begint sinds dit jaar pas materiaal uit te brengen, maar het was het wachten waard. Het album begint met Bad Feeling, dat ook al eerder uitgebracht was. Het talent van dit trio wordt meteen duidelijk met deze eerste track. Voor wie Paul Banks al kent, zullen de eerste tonen zorgen voor een vertrouwd gevoel. Dit samen met een kristalheldere gitaar en zijdezachte toetsen zorgt ervoor dat dit korte nummer doet verlangen naar meer.

En meer geven ze. Evergreen heeft wat weg van Pink Floyd, sound effects zorgen ervoor dat de stem van Banks een beetje mechanisch klinkt. De teksten van de nummers geven soms nog een Interpol-gevoel af, maar Kaufman en Barrick hebben duidelijk ook hun invloed laten horen. Het is de eerste keer dat Banks het proces van het schrijven deelt met anderen.

Banks en Kaufman zijn al vrienden sinds hun tienerjaren. Na de middelbare school kwamen ze elkaar en Barrick tegen in New York, terwijl ze zich in dezelfde muziekkringen begaven. Toen de gelegenheid zich voordeed om als trio muziek te maken, pakten ze die met beide handen aan. Banks kwam met de naam Muzz, een naam die volgens hem het geluid van vintage records beschrijft. Dit geluid is goed te horen op dit debuutalbum.

Een van de beste tracks, Broken Tambourine, begint heel anders dan de rest. Dit nummer heeft dan ook het minste weg van Interpol, Banks zijn natuurlijke habitat. Naast de piano klinken hier vogelgeluiden door de track heen. Knuckledusterhet zesde nummer, ging eind mei in première. Dit nummer heeft ook al zijn eigen muziekvideo, net zoals Red Western Sky en Broken Tambourine. In de video van Knuckleduster dansen de heren in een lege tunnel. De tunnel was voor hen ook de inspiratie voor de video. ‘We besloten ter plekke om deze video te filmen,’ aldus Paul Banks.

Door de onmiskenbare stem van Banks hebben de liedjes wel wat weg van Interpol, maar de zanger laat dit vertrouwde geluid los om zijn eigen weg te zoeken. Na de sterke start met de eerste tracks verliest het album een beetje zijn power, maar dit zegt meer over de kwaliteit van het eerste deel, dan het gemis daarvan op de latere nummers.

Voor het eerst verschenen op Nieuweplaat.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: