Het Royal Museum of Social Distancing

Oktober 2019, na vijf jaar leegstand ging het Royal Theater in Heerlen weer open. De 80 jaar oude bioscoop, van de Heerlense architect Frits Peutz, moest vijf maanden daarna de deuren weer sluiten vanwege het virus.

Op 2 mei ging het Royal Museum of Social Distancing open. Een maand later mochten de deuren van de musea in Nederland pas weer open, op 1 juni. Mensen konden al maanden niet naar musea, bioscopen of iets anders binnen (en buiten) de kunstsector.

Dankzij het eerste museum dat rekening houdt met de nieuwe werkelijkheid, en de anderhalvemetersamenleving, konden mensen genieten van kunst. “Ik had niet kunnen voorzien dat het zo’n betekenis zou krijgen”, aldus Tackenberg.

Het coronamuseum verschilt op meerdere vlakken van een ‘normaal’ museum. “Het is 24 uur per dag open, het is gratis en de drempel om er naartoe te gaan is veel lager”, zegt Tackenberg. “Maar het heeft ook nadelen. Er is veel minder werk geschikt voor zo een coronamuseum. De foto’s hangen in de etalages, ruimtelijk werk is er dus al niet geschikt voor omdat je er niet omheen kan lopen.” Toeschouwers kunnen ook niet meer bijgehouden worden. “Mensen worden er ongevraagd mee geconfronteerd, maar de beleving is heel anders. De concentratie die je hebt als je bewust betaalt om naar een museum te gaan, is er nu veel minder.”

Van de ondertussen 160 foto’s, heeft Tackenberg er 15 gekozen om op te hangen in de etalages van het eerste coronamuseum. “Ik vond het belangrijk om een collectie te kiezen die het hele verhaal vertelt. Ik probeer altijd te zorgen voor een goede mix. Ik heb eerst gekozen voor mensen die in de buurt van Heerlen wonen, omdat dat het verhaal meer herkenbaar maakt. Daaromheen heb ik gekeken wat het verhaal nog kan aanvullen.”

Maar waarom worden de foto’s halverwege niet gewisseld voor 15 nieuwe? “Daar is het budget misschien niet voor”, zegt Tackenberg lacherig. “Nee, dat is eigenlijk wel jammer hé? Het is gewoon één rit voor twee maanden.”

(Klik op de foto’s om ze te vergroten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: