Little Mix – Confetti

Waardering: 5 uit 10.

Ze worden de grootste girlband van 2020 genoemd. Little Mix probeert na hun laatste album LM5 een nieuwe weg in te slaan. Waar vorig jaar goed te horen was dat de meiden in verschillende richtingen werden getrokken en geduwd, willen ze nu een statement maken als volwassen, onafhankelijke vrouwen.

De Britse groep, die in 2012 tijdens The X Factor werd gevormd, heeft nog steeds dezelfde samenstelling. Jesy Nelson, Perrie Edwards, Jade Thirlwall en Leigh-Anne Pinnock zingen nog steeds dezelfde love songs. De meiden wilden met LM5 al een feministisch statement maken. Hun label, onder leiding van Simon Cowell, werkte niet mee. Little Mix heeft toen besloten om van maatschappij te wisselen en ziet Confetti als tweede kans. Not a Pop Song is nagenoeg de enige track op de plaat die deze ‘girlpower’ laat horen. Ondanks de titel is dit een echt popnummer. Met de lyrics ‘I don’t do what Simon says’ verwijst Little Mix naar Cowells gezag en de beperkte ruimte die de meiden hadden. ‘This ain’t another pop song ‘bout fallin’ in love/Or a party song ‘bout drinks and drugs.’

Gek dat Little Mix zich niet wil identificeren als de zoveelste girlgroep die brave popnummers uitbrengt. De andere tracks op Confetti staan namelijk compleet in het teken van liefde en feestjes. Ze zijn tegenstrijdig en onduidelijk waar ze nou eigenlijk voor staan en wat ze de wereld willen vertellen. Net als bij LM5 staan er weinig goede liedjes op deze plaat. Een album met een paar goede nummers en een heleboel opvullers.

Neem bijvoorbeeld het zomerse Holiday en Breathe. Dit zijn duidelijke liefdesliedjes, maar de teksten zijn niet origineel en de muziek is voorspelbaar. Confetti is ondertussen wat we van Little Mix kennen: een paar goede nummers, maar alsof er geen aandacht is besteed aan het héle album. Ze passen goed in de singletjes-cultuur en moeten het daar misschien maar bij houden. De zangeressen geven aan dat ze klaar zijn met de stempel guilty pleasure. Volgens de girlband wordt dat label altijd op meidengroepen gedrukt, maar zijn ze te getalenteerd om zo weg te worden gezet. Aangezien Little Mix wegging bij Cowell om het op hun eigen manier te doen, valt het tegen dat de dames toch met dezelfde soort muziek komen.

Confetti is het zesde album van Little Mix, maar de groei van de zangeressen ontbreekt. Niet gek als ze maar een handjevol tracks zelf schrijven. Hun eigen persoonlijkheid, diepgang en emotie ontbreekt. De band heeft een paar hits de wereld in gekregen, maar daar valt na tien jaar nog geen album van te maken. Wat ze willen zeggen komt niet helemaal aan en juist omdat ze zeggen een nieuwe richting op te willen, valt het tegen dat dit album precies klinkt als voorgaand werk. De bandleden moeten eerst zelf groeien en goed begrijpen wat hun boodschap is, voordat ze het zoveelste halve album uitbrengen. Confetti is iets beter dan hun vorige werk, maar nog steeds alleen voldoende voor hun jonge en trouwe fanbase.

Eerder verschenen op Nieuweplaat.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: