Safe Haven – Nicholas Sparks

Waardering: 4 uit 5.

Katie’s huwelijk is niet meer te redden als haar man, rechercheur Kevin, gewelddadig wordt. Ze heeft al meerdere pogingen gedaan om te ontsnappen, maar Kevin weet haar steeds weer op te sporen. In het begin van het verhaal lukt het Katie eindelijk om naar North Carolina te vluchten. Door een nieuwe identiteit en uiterlijk hoopt ze daar een nieuw begin te vinden. Ze ontmoet Alex en zijn kinderen en wordt goed opgevangen. Katie en Alex krijgen al snel een sterke band, maar ze ziet het niet zitten om een nieuwe relatie te beginnen met haar achtergrond. Ze leert opnieuw liefhebben en begint zelfs te genieten van haar nieuwe leven, maar dan haalt haar oude leven haar in. 

Huiselijk geweld
Nicholas Sparks snijdt met Safe Haven een zwaarbeladen onderwerp aan; huiselijk geweld. Dit wordt erg goed verwerkt in het verhaal, maar Sparks richt zich vooral op de groei die Katie maakt en de lange weg die ze aflegt. Het boek onderscheidt zich dan ook door de emotionele groei van Katie. Dit maakt het een inspirerend verhaal. In Safe Haven ga je met Katie op reis naar North Carolina, wens je dat haar dromen uitkomen, leer je Alex en zijn twee kinderen kennen en ervaar je Katie’s angst voor haar ex. 

Flashbacks
Doormiddel van flashbacks leer je meer over Katie’s leven met Kevin. Op de helft van het boek krijgt Kevin zijn eigen hoofdstukken. Je leert dan wel meer over Kevin te weten, maar doordat je zijn gedachtegangen leest wordt de spanning uit het verhaal gehaald. Je ziet van tevoren aankomen hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen. 

Hoofdpersonen 
Naast Katie is Alex de tweede hoofdpersoon. Hij is de alleenstaande vader van Josh en Kristen. Hun moeder is inmiddels overleden. Alex is een erg gedetailleerd geschreven karakter. Zijn dochtertje Kristen is een heel leuk, fris en onschuldig personage. Ze zorgt voor de nodige afwisseling. Josh staat wat minder in de aandacht. Hij heeft het moeilijk met het verlies van zijn moeder en de rol die Katie binnen de familie krijgt. Tegen het einde van het verhaal wordt een nieuw personage geïntroduceerd. Hier kan ik niet veel over vertellen zonder het verhaal weg te geven, maar dit karakter schopt alles in de war en laat de lezer met te veel vragen achter. 

Liefde 
Vergeleken met andere boeken van Sparks is Safe Haven erg spannend. De hoofdstukken met Kevin in de hoofdrol zijn zwaar en vooral tegen het einde kan het moeilijk zijn om er doorheen te komen. Naast de zwaardere onderwerpen als huiselijk geweld en het verliezen van je partner staat de liefde in dit boek centraal. Sparks heeft, zoals gewend, karakters geschreven waar je om zal geven en die nog even bij je blijven als je het boek weer op de plank zet. De lessen in dit boek zijn belangrijk. Safe Haven is een mooi verhaal voor mensen die houden van romantiek, maar laat je niet voor de gek houden: er zit veel meer achter.   

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: