The Last Song – Nicholas Sparks

Waardering: 4 uit 5.

Het leven van de zeventienjarige Ronnie wordt op zijn kop gezet als haar ouders gaan scheiden. Sinds het vertrek van haar vader heeft Ronnie het contact met hem verbroken. Haar moeder besluit om Ronnie samen met haar broertje Jonah naar hun vader te sturen voor de zomer. Hij woont in een klein stadje aan het strand in North Carolina. Ronnie is opstandig. Ze vermijdt haar vader en trekt met de verkeerde mensen op. Als dit de verkeerde kant op gaat komt er een lichtpuntje. Ze ontmoet Will en warmt langzaam op. De vakantie waar ze zo tegenop keek wordt steeds leuker, maar dan valt alles in duigen. 

Tweede kansen
The Last Song is een emotioneel en realistisch verhaal. Nicholas Sparks is een getalenteerde schrijver die het al jaren voor elkaar krijgt om lezers mee te laten leven met zijn karakters. De eerlijkheid en rauwe emoties maken het erg aangrijpend. Ronnie maakt een enorme groei door. Van alle Nicholas Sparks boeken is dit een mooi begin voor de wat jongere lezers. Het hoofdpersonage is een puber die in een moeilijke fase zit. Er zitten een aantal belangrijke lessen in (verlies, verdriet, vertrouwen verliezen), maar tegen het einde moet je je voorbereiden op de tranen die over je wangen zullen rollen. Dit boek is simpeler dan andere Sparks verhalen.

“Sometimes you have to be apart from people you love, but that doesn’t make you love them any less. Sometimes you love them more.”

Als Ronnie Will leert kennen wordt het een mooi en romantisch verhaal. Sparks verhalen zijn realistisch. Zijn personages worden niet verliefd op het eerste gezicht. De tijd die ze samen doorbrengen gaat niet zonder slag of stoot, maar in de moeilijke tijden leert Ronnie opnieuw te vertrouwen en lief te hebben. Ze ontdekt dat het belangrijk is om iemand te hebben waar je op kunt bouwen. Ze opent zich op. Tegen het einde komt er een belangrijke wending. Ronnie leert dat ze niet alles alleen kan, maar ook dat sommige mensen nooit echt weg zullen gaan. 

Tranen van geluk 
Tegen het einde van het boek staan de tranen in je ogen. Dit zijn niet alleen tranen van verdriet, maar ook tranen van geluk. The Last Song is een echte pageturner, zoals de meeste Sparks boeken. In de eerste helft is Ronnie erg verwend, maar ze heeft het ook niet makkelijk. Haar ouders zijn gescheiden, ze voelt zich in de steek gelaten door haar vader en ze moet tegen haar wil de zomer weg van huis doorbrengen. Haar broertje Jonah is een heel leuk en fris personage. Sparks stopt in bijna ieder boek een spontaan en wat jonger karakter. Jonah vindt heel veel interessant en wordt dan ook vaak enthousiast. De romantiek tussen Ronnie en Will is in het verhaal veel sterker dan in de film, maar dat is met meerdere elementen. Desalniettemin is de bijbehorende film, met Miley Cyrus en Liam Hemsworth, een aanrader voor je volgende filmavond. 

Levenslessen 
Zoals alle Sparks verhalen brengt The Last Song de nodige lessen met zich mee. Zijn boeken hebben altijd veel met elkaar gemeen. Twee personages worden verliefd, het speelt zich af in North Carolina en er zit altijd een verassing in. Sparks brengt de diepste emoties in zijn personages naar boven, maakt ze geloofwaardig en nodigt je uit om met ze op reis te gaan. The Last Song is een aanrader voor mensen die houden van romantiek. Jongere lezers kunnen Ronnie’s gedachtengang makkelijk volgen, maar moeten wel rekening houden met de aangrijpende lessen die ze gaat leren. Fans van Nicholas Sparks moeten dit boek zeker proberen. Het is minder ‘spannend’ dan Safe Haven, net zo tragisch als A Walk to Remember en brengt misschien nog wel meer lessen met zich mee dan The Notebook. 

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: