The Lost Magician – Piers Torday

Waardering: 3 uit 5.

Simon, Patricia, Evelyn en Larry hebben de oorlog overleefd, maar dan begint het verhaal pas. Ze stappen in een mysterieuze bibliotheek en komen terecht in het land van verhalen. Folio is een betoverd koninkrijk. De vier broers en zussen dachten van de oorlog af te zijn, maar in de magische wereld komen ze opnieuw in een terecht. Het is aan de kinderen om dit te stoppen. Ze moeten de maker van de bibliotheek vinden, maar die is al eeuwenlang niet meer gezien…

Ode 
Als je Narnia een beetje kent, zul je ondertussen de overeenkomsten al door hebben. Nu is de auteur, die ook bekend is van De laatste wilde dieren, eerlijk over zijn inspiratie. De vier kinderen, die in leeftijd en gedrag lijken op de Pevensie kinderen, gaan door een magisch portaal naar een andere wereld. Hier ontmoeten ze dieren die hun helpen (denk aan de bevers uit Narnia) slechte mensen (de Witte Heks) en meer. Boeken die lijken op Narnia zijn zeker gewild, er kunnen haast niet genoeg van zijn. Toch zit er een eigen draai aan. 

“Een ode aan de wonderlijke wereld en avonturen van Narnia” 

Lezen 
In De Verdwenen Magiër draait alles om verhalen en de betoverende wereld van het lezen. De keuzes die de kinderen in de bibliotheek maken, met betrekking tot welk gangpad en welk boek, bepaalt naar welk land van de andere wereld zij naartoe gaan. De Verdwenen Magiër is wel wat ‘simpeler’ dan Narnia. Dit boek gaat niet zozeer over goed en kwaad. Dit leuke kinderboek probeert een strijd te schetsen tussen cijfers en letters. De feiten vernietigen de verhalen. De jongste broer, Larry, kiest voor gangpad ‘Toen’ en komt terecht in het land van de verhalen. Hier ontmoet hij Duim die hem vertelt over de strijd tussen de ‘Toens’ en ‘Eens’. Die ‘Eens’ zijn robots uit de wereld van cijfers en informatie. Als de 10-jarige Evie voor het Land van Eens kiest laat de schrijver ook de mooie kanten zien van het land dat in dit boek duidelijk meer de slechterik is. 

Ervaringen 
Net als Edmund in Narnia verraadt een van de kinderen haar broers en zus. Evie is overtuigd dat ze iets goeds doet. Torday maakt duidelijk dat de ervaringen van de kinderen uit hun eigen wereld het pad bepalen in Folio. De Verdwenen Magiër lijkt bedoelt te zijn voor een jongere doelgroep dan Narnia, maar het verhaal is erg ingewikkeld. Het is een erg spannend en magisch verhaal om met je kinderen te lezen. Maar als je nog niet bent toegekomen aan Narnia, zou ik daarmee beginnen! 

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: