The Cruel Prince – Holly Black

Waardering: 4.5 uit 5.

Jude was zeven jaar toen haar ouders werden vermoord.  De moordenaar nam Jude en haar zussen mee naar Elfhame, de plek van de fae. Jude heeft een tweelingzus, Taryn. Haar oudste zus, Vivienne, blijkt het bloedeigen kind te zijn van Madoc, de man die de meisjes heeft meegenomen. Tien jaar later wil Jude niks liever dan geaccepteerd worden. De tweelingzusjes worden zwaar gediscrimineerd door hun menselijke trekken. Ondanks haar sterfelijkheid en gebrek aan magie wil Jude zichzelf bewijzen.

Het razend populaire eerste deel uit The Folk of the Air serie. De Wrede Prins is in 2018 uitgekomen en nu het vervolg eenmaal in het Nederlands uit is wordt het de hoogste tijd. Alle ophef is verdiend: het is een fantastisch verhaal. Het verhaal is in twee delen op te splitsen. In het eerste deel leer je de wereld en de personages kennen, terwijl het tweede deel vol zit met actie. 

Het verhaal begint erg wreed. Voor de mensen die niet houden van de ‘enge’ stukjes: je moet er even doorheen, daarna krijg je beetje bij beetje alle informatie. De moord van de ouders van Jude is akelig. Snel daarna leer je de reden waarom: Vivienne is het kind van de moeder van Jude en Taryn, en Madoc. Het is met name jaloezie op de vader van de tweelingzusjes; de nieuwe vriend van de moeder. 


Deel 1
Jude en Taryn zijn zeventien. Ze wonen al tien jaar in Elfhame en weten niet meer beter. Ze hebben het erg zwaar. Ze zijn het doelwit op school en daar komt bij dat het pesten in Elfhame voor hun levensgevaarlijk kan zijn. Er wordt flink op ze neergekeken. Toch laat Jude zich niet uit het veld slaan. Zij is een ontzettend dapper meisje. Ze is vastberaden en lijkt nergens bang voor te zijn. Soms komt ze erg bot uit de hoek, maar je kunt haar niks kwalijk nemen. Vergeleken met haar wat rustigere tweelingzus is Jude een echte powervrouw. Haar lef en trucjes zijn precies wat dit verhaal nodig heeft.

“Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.”

Personages
De personages zijn erg goed geschreven. Ze lijken totaal niet op elkaar. Cardan is een van de prinsen van Elfhame. Hij is arrogant, sluw, sarcastisch en moeilijk te peilen. Locke is een faejongen die ook meerdere kanten heeft en Madoc, de moordenaar van Judes ouders, is meer dan zijn wrede daden. Hij is strategisch en heeft geen grenzen, maar hij geeft om zijn naasten. Alle personages hebben een verleden en zijn niet makkelijk uit te vogelen. 

Deel 2
Het tweede deel zit vol met wendingen. Meerdere keren word je op het verkeerde been gezet. Jude heeft het ook moeilijk. Iedereen speelt een spel. De Fey mogen niet liegen, maar ze vinden alsnog trucjes om iets te zeggen dat je verkeerd kunt interpreteren. Als mens kan Jude wel liegen, dit is voor haar een groot voordeel. Zonder iets vrij te geven eindigt dit boek met een grote plottwist. Als je het boek nog moet lezen heb je het geluk dat je meteen door kan met De Gevallen Koning!

Beeldend
Holly Black is een fantastische schrijfster. Je kijkt echt je ogen uit tijdens het lezen van dit boek. Zowel in het Engels, als de vertaling van Anne-Marieke Buijs. The Cruel Prince is heel onvoorspelbaar. Het heeft zijn ups-and-downs, maar als je eenmaal in het verhaal zit heb je het zo uit. Het boek is dan ook niet lang genoeg, maar nogmaals: deel twee is inmiddels ook in het Nederlands te lezen en deel drie, The Queen of Nothing, is in het Engels uit!

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Eén reactie op “The Cruel Prince – Holly Black”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: