TIM SCHOU – HERO/LOSER

Waardering: 8 uit 10.

Als de Deense Tim Schou in 2014 zijn appartement verkoopt, trekt hij met zijn muziek de wijde wereld in. Zeven jaren als globetrottende troubadour, couchsurfer en songwriter vertaalden zich uiteindelijk naar de release van zijn debuutalbum, Hero/Loser. Dit is een persoonlijke plaat geworden vol zelfreflectie over een bijzondere reis.

Where You Are was vorig jaar al goed ontvangen in Denemarken. Het is niet alleen een nummer dat nog een tijdje in je hoofd blijft hangen, maar het heeft in deze tijd ook een mooie betekenis. Schou leert zijn verloofde kennen en zingt vervolgens: ‘So I don’t care/ Where you are/ All around the world/ I’ll have you in my heart.’ De track Comeback kwam in januari al uit en markeert een nieuw hoofdstuk in de carrière van de zanger, maar ook voor de hele wereld.

Tijdens zijn reizen heeft Schou honderden nummers geschreven met songwriters van over de hele wereld. Het selectieproces heeft lang geduurd, maar daar is het album Hero/Loser uit geboren. “Tijdens mijn couchsurfdagen probeerde ik mezelf en mijn geluid te vinden en deze zoektocht hoor je terug op het album. Met als resultaat elf persoonlijke en authentieke verhalen waar ik heel trots op ben. Want het zijn meer dan alleen liedjes, ze vormen het bewijs dat ik kon doen wat ik wilde doen”, aldus de Deense zanger.

Schou zingt over liefde, reizen, vrienden en vriendinnen en break-ups. In Mad Love zingt hij samen met Sophie Darum over een kalverliefde die niet helemaal lekker loopt. De vocalen van de jonge Deense Darum spelen een grote rol op deze track. Het duet is geschreven in samenwerking met de Engelse zangeres en songwriter Ella Henderson.

In Holly gaat het over Schou’s droom om beroemd te worden. Het is heel indrukwekkend dat uit een selectie van honderden nummers zo een samenhangende plaat ontstaan is. Op dit album komen verschillende genres langs, maar het geluid is consistent. Naast de sterke teksten en lekkere deuntjes is de karakteristieke stem van Schou, samen met zijn gitaar, overal te horen.

Schou vond Hero/Loser een passende albumtitel, “Gaandeweg ontdekte ik dat als je je leven ten volle wilt leven, je moet leren om beide te omarmen; je kunt geen held zijn zonder ook te ervaren hoe het is een verliezer te zijn. Vaak waren het mijn mislukkingen die tot mijn grootste successen leidden”, vertelt Schou. Die zeven jaar hebben zijn vruchten afgeworpen. Schou woont inmiddels met zijn Amerikaanse verloofde in een nieuw appartement in Kopenhagen, volledig gefinancierd door de muziek.

Eerder verschenen op Nieuweplaat.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: