Aantal tienermoeders daalt, maar de andere helft wordt amper genoemd

Beeld: Pexel

Het aantal vrouwen dat voor hun twintigste een kind krijgt neemt al jaren af. Het is de afgelopen jaren zelfs bijna gehalveerd. Daarnaast veranderen de omstandigheden. Het idee dat een tienermoeder er alleen voor staat is niet meer van deze tijd. Ontelbare organisaties zetten zich in om deze doelgroep te helpen. Toch wordt de andere helft in de media amper benoemd: de tienervader.

Voor de interactieve grafiek, zie: https://localfocuswidgets.net/6065a0fb41cf0

Bovenstaande grafiek laat de daling zien van het aantal tienermoeders. In 2011 was het landelijke aantal nog 3.183, terwijl het in 2020 1.643 was. Via de interactieve grafiek kan er ook genavigeerd worden tussen de provincies. 

Voor het kind is het altijd belangrijk om beide ouders te kennen. Organisaties die jonge moeders helpen, proberen de vader er dan ook altijd bij te betrekken. Siriz is een specialist bij onbedoelde zwangerschap. Zij bieden preventie, ondersteuning en zorg. “De jonge vader heeft de ouders van het meisje vaak nog niet ontmoet, hetzelfde geldt andersom. Opeens is daar dan een zwangerschap, en het ouderschap oppakken is natuurlijk al best lastig.” 

In 2019 waren er bijna twee keer zoveel tienermoeders als tienervaders. Van de ruim 8,5 duizend tienermoeders stonden er minder dan 4,5 duizend tienervaders tegenover. Dat komt omdat meisjes vaak kiezen voor een oudere vriend. Vaak zit er maar een jaar of twee tussen, maar de meeste tienermoeders zijn negentien. De vriend is dan geen tienervader meer. 

Voor de interactieve grafiek, zie: https://localfocuswidgets.net/60645c9df35f5

Bovenstaande grafiek laat duidelijk zien dat naarmate mannen ouder worden de groep dat kinderen krijgt steeds groter wordt. Over het algemeen zijn mannen drie jaar ouder dan vrouwen bij hun eerste kind. Mannen kunnen ook op oudere leeftijd nog kinderen krijgen, in tegenstelling tot vrouwen. De grafiek laat dan ook zien dat er in 2019 75 duizend mannen boven de 35 vader zijn geworden, terwijl dat maar 12 duizend vrouwen waren. 

Jonge vaders voelen zich vaak erg machteloos in de situatie. “Uiteindelijk beslist het meisje of ze de zwangerschap uitdraagt”, aldus Siriz. Vaders zijn gelukkig steeds meer in beeld. Zo krijgen zowel de moeder als het kind een stevigere basis en meer vastigheid. 

Verantwoording dataselectie 
Voor deze analyse is gebruik gemaakt van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de leeftijd waarop vooral vrouwen in Nederland kinderen krijgen. 
Voor de data-analyse is gekeken naar cijfers die laten zien hoeveel vrouwen en mannen op een jonge leeftijd kinderen krijgen, en hoeveel op een latere leeftijd. Cijfers van verschillende tabellen zijn gecombineerd om een goed beeld te kunnen geven over jonge vaders. Met behulp van deze cijfers is het verschil duidelijk te zien. Jonge vaders worden vaak buiten beeld gelaten, maar er zijn dan ook meer tienermoeders dan tienervaders. 
Voor de weergave zijn cijfers gebruikt uit 2019. Er is een duidelijke daling van het aantal tienermoeders, maar wat niet besproken wordt is de andere helft. Deze cijfers geven duidelijk weer dat er minder tienervaders zijn. De tienermoeders hebben vaak een oudere partner. Daardoor geeft het onderzoek een goede indicatie van de problematiek die er speelt en onderbouwt het Siriz. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: