The Queen of Nothing – Holly Black

Waardering: 5 uit 5.

Het laatste en beste boek van de serie 

Gelijk nadat ze in het huwelijksbootje stapte met Cardan heeft hij Jude verbannen. Met niks meer dan haar ietwat waardeloze titel (The Queen of Nothing) is ze met haar zussen terug in de normale wereld. Ze kijkt veel televisie en doet klusjes voor faeries terwijl ze wacht op een opening. Als haar tweelingszus Taryn op bezoek komt om te vragen voor een gunst lijkt alles op zijn plek te vallen. Jude maakt gebruik van de situatie om terug naar Elfhame te gaan en Cardan op te zoeken. Als een vloek boven water komt moet Jude ervoor zorgen dat ze de eerste menselijke koningin is die hem verbreekt, of alles in de Faerie wereld zal op zijn kop komen te staan. 

Trilogie 
Na The Cursed Prince en The Wicked King hebben fans uitgekeken naar het derde en laatste deel. De serie als geheel is fantastisch, maar dit slot is beter dan het vorige deel. Holly Black weet je vanaf de eerste bladzijde in haar greep te houden. Het begin is niks voor Jude; een beetje aan de rand van het speelveld toekijken en zelf niks kunnen doen. Ze doet wel interessante klusjes voor ‘mensen’ die zelf uit de Faerie wereld komen. Het is leuk dat Holly Black je hierdoor een ander perspectief wil geven op fae. In augustus is het eerste deel van een nieuwe serie van Holly Black in het Nederlands te krijgen. Water is deel 1 van de Faerie-trilogie. 

“There is no banquet too abundant for a starving man.” 

Spannend
Vanaf het moment dat Taryn met schokkend nieuws het huis van Vivi binnenkomt is het een echte page-turner. Lezers krijgen ook meer informatie over de koninklijke familie. We leren Cardan beter kennen en terwijl het moeilijk is om te bepalen wat je van hem vindt, hij komt in dit deel wel beter uit de verf. Er zitten een aantal mooie plottwists in dit boek, maar sommige worden te makkelijk opgelost. 

Te kort 
Bij The Wicked King was het begin traag en het einde zenuwslopend, maar bij The Queen of Nothing is dat andersom. Een boek te kort vinden is meestal een compliment, maar bij dit boek voelt het soms te gehaast. Tegen het einde aan lijkt het alsof de kantjes ervan af worden gelopen. Sommige scenes mochten wat uitgebreider. De relaties tussen personages worden wel onder de loep genomen en je zult een hoop leren in dit laatste deel. 

“By you, I am forever undone.” 

Episch 
Ondanks dat het einde wat gehaast voelt, is het een ongelofelijk slot van een epische trilogie. Er is nu zelfs ruimte voor Holly Black om nog eens terug te keren naar Elfhame, want er zijn nog vragen onbeantwoord. De eerste twee delen waren al in het Nederlands te verkrijgen. Ze heten De Wrede Prins en De Gevallen Koning. Goed nieuws; vanaf vandaag is De Verbannen Koningin ook in het Nederlands te krijgen. Haal snel de serie in huis!

Voor het eerst verschenen op willemijngigase.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: