The Wicked King – Holly Black

Waardering: 4 uit 5.

Iedereen kijkt neer op het mensen meisje, maar Jude heeft het ver geschopt. Ze is nu de Hofmeester van koning Cardan. Ze gebruikt hem als een soort buikspreekpop en regeert via hem over het koninkrijk. Er zit wel een tijdslimiet aan: een jaar en een dag. Daarna is de belofte verbroken. De tijd tikt en Jude’s positie komt in gevaar als er een verrader in het spel zit. Kan Jude iets nieuws verzinnen of is er voor haar geen toekomst in Elfhame? 

The Cruel Prince
In The Cruel Prince hebben we kennis gemaakt met Jude. Zij heeft samen met haar tweelingzusje gezien hoe haar ouders zijn vermoord door Madoc, een ex van hun moeder. Ze zijn daarna meegenomen naar het land van Fae, samen met hun oudere halfzus Vivienne. Jude is opgegroeid in een wereld waar iedereen op haar neer kijkt. Ze wordt vernederd, maar ze laat zich niet kennen. Ze is een echte powervrouw. Waar haar tweelingzusje Taryn juist wat rustiger is neemt Jude de rol in van een stoere heldin. 

Faerie Queen 
Holly Black kan zich met deze serie in het rijtje plaatsen tussen Cassandra Clare, Leigh Bardugo en Sarah J. Maas. Het is een fantasyserie die veel Young Adult lezers ook zal aanspreken. Er zit voor ieder wat wilds in; romantiek, vechtscènes, magie en mysterie. Daarnaast kan Black als geen ander personages en werelden uitwerken zodat de magie van de bladzijdes af spat. De personages zijn sluw en mysterieus, maar vooral heel intelligent. Black weet je keer op keer te verrassen, zelfs als je het probeert te voorspellen. In dit tweede deel komen andere rijken ook meer op de voorgrond. De wereld wordt alleen maar groter en je leert erg veel over Elfhame. 

Twee delen 
Net als het eerste boek is De Gevallen Koning verdeelt in twee delen. Het eerste deel heeft wat langer nodig. Het staat vooral in het teken van terugkijken en opbouwen naar de spannende tweede helft. Toch maakt Black hier gebruik van door de personages meer speelveld te geven. Jude moet haar rivalen steeds te slim af zijn, terwijl ze zich uit lastige situaties probeert te vechten. Haar band met Cardan wordt van meerdere kanten bekeken en ook thuis is alles niet alleen zwart wit. 

Holly Black heeft zichzelf weer overtroffen met dit tweede deel van de Elfhame serie. Ze borduurt prachtig verder op de spanning van De Wrede Prins. Je zult keer op keer worden verrast, zelfs nog vaker dan in het vorige deel. De Gevallen Koning is een heel mooi middendeel. Ik weet zeker dat Black dat naar een nog hoger niveau tilt met het slotdeel; De Verbannen Koningin. Alle delen zijn inmiddels in het Nederlands te lezen, dus zeker doen! 

Eerder verschenen op De Leesclub van Alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: